Hoppa till sidans innehåll

Gribby Judo är en förening för alla som vill utöva judo med fokus på barn- och ungdomsverksamhet.

Klubben bildades sommaren år 2000. Träningarna skedde inledningsvis i Myrängsskolans gymnastiksal och sommaren 2001 flyttade vi till en dojo vid Gribbylunds torg. Hösten 2017 flyttade vi till våra nuvarande lokaler i Täby Racketcenter, Flyghamnsvägen 16.

Klubben växer eftersom det finns ett stort intresse för vår verksamhet bland barnen i Täby och Gribbylund.

Ordförande i Gribby Judo och huvudtränare är Håkan Hedberg. Håkan har utövat Judo sedan 1967 och bland annat vunnit Svenska Mästerskapet för ungdomar. Han är både en licensierad tränare och domare.

Klubben har för närvarande ett fyra tränare och vi rekryterar ytterligare instruktörer. Välkommen att kontakta oss om du har ambitionen att bli ledare, tycker om barn och har hållit på med judo under några år. Du kan även genom oss få gå instruktörskurser hos Svenska Judoförbundet.

Vi satsar på att barnen hela tiden skall ha roligt. Det innebär mycket lek och olika skojiga moment. Allt för ofta gör idrottsledare misstaget att härma vuxenträningen när barn skall träna en sport. Så är det inte i Gribby Judo utan här står leken i centrum! Tids nog kan ungdomarna träna hårdare och satsa för att vinna större tävlingar om de känner för det. Vi leker fram Judon på ett roligt och omväxlande sätt. Barnen får röra på sig, använda musklerna och träna koordination på ett lekfullt och för dem naturligt sätt.

Gribby Judos logotype innehåller bl a det japanska Bonsai-trädet som hela tiden måste vårdas ömt för att må bra. Det gäller också våra judokids i klubben som de vuxna ledarna engagerar sig för och därför har denna symbol för barnen i klubben valts som logo. Gribby Judo är både en idrottsförening för barn och samtidigt en social rörelse för att barnen i Gribbylund skall fungera bättre tillsammans.

Judo, som betyder "den mjuka vägen", är en av världens största tävlingsidrotter och olympisk gren. Idrotten har sina rötter i Japan och är bara tillåten att utöva på en särskild judomatta. Slag och sparkar är förbjudna. Särskilt viktigt är det att verksamheten utformas så att barn lär sig respektera varandra som kamrater och medtävlare. Att glädjas åt varandras framgångar och stötta varandra vid motgångar är viktiga delar i idrottsgemenskapen. Inom idrotten lär vi oss hur kroppen fungerar och tar ställning mot sådant som är skadligt och nedbrytande, t.ex. användandet av droger.

Idrott rätt bedriven är bra för barn. Forskningsresultat visar att idrottsaktiviteter medverkar till barns allsidiga utveckling. Därför bör alla barn ha möjlighet att idrotta varje dag - i skolan, i föreningen eller spontant i bostadsområdet. Judo ger gemenskap och för många är kamratskap i föreningen ett avgörande skäl att vara med oss. Många barn och ungdomar får i föreningen en trygg social gemenskap. De lär sig att respektera och umgås med andra människor, också över generationsgränser, kulturella och etniska gränser. Genom ledarna får de positiva vuxna förebilder. Samhörigheten i föreningen motverkar även människors isolering. Idrott i förening ger därmed, rätt bedriven, ett mervärde som skall vara tillgängligt för alla som vill. Ungdomar skall ha roligt och trivas hos oss i Gribby Judo ! Vi arrangerar därför ett stort antal aktiviteter under året - även utanför Judomattan - t ex läger med övernattning.

Gribby Judo baserar sin verksamhet på och lär ut Kodokan judo. Det innebär att vi inte bara tränar kroppen, utan vi lär även barnen att fungera i grupp, visa hänsyn, hjälpa varandra, kunna respektera gränser och att vara ödmjuka.

Uppdaterad: 26 AUG 2018 12:31

STÖD MED ARBORIST